by Branka Hlevnjak Nada Žiljak, vizualno, boje za naše oči skrivena slika (Z -infrared)

Gradski muzej Križevci,
Likovna galerija,
26. listopada 2012.

SKRIVENO OKO

Kaos u Budoaru
Uobičajena analiza i tumačenje IRA slike Nade Žiljak ne donose cjelovitih rezultata. Stoga se rasprava o IRA slikama Nade Žiljak, još uvijek jedine autorice koja se bavi ovom vrstom stvaralačkog istraživanja, treba  dovesti na novu razinu s drugačije odabranim elementima, nego što je to bilo dosad učinjeno u standardnim analizama dvoslike. To su M (materijal koji se očituje kroz podlogu i vrste bojila), zatim V slika (slika vidljivog spektra) i Z slika (nevidljivog spektra) ali kroz poveznicu naziva slike. Za razliku, dakle, od moderne prakse koja je uvela običaj nenaziva (slika "Bez naziva") kako bi naglasila izostanak motiva, sada IRA slike dovode naziv u prvi plan. Što više, taj naziv postaje kompleksan i predstavlja dodatni angažman slikarici, budući da je osnovna poveznica elementima MVZ.
Poput suvremenog menadžera, svjesna da se u naslovu krije poticaj gledateljeve interakcije sa slikom, Nada Žiljak svakoj pojedinačnoj IRA slici osmišljava osobiti naziv. Usporedba s naslovima krimića nije bezazlena, jer je i IRA slika rađena po sličnom sustavu: proces razotkrivanja doveden je u prvi plan.  Rezultat je predvidiv (sugeriran riječju budoar) zaplet je očit na V slici kaosa, ali neophodan je put razotkrivanja u kojem ljubitelji krimića učestvuju s predanošću, a gledatelji IRA dobivaju po prvi puta priliku za sličnu vizualno-nevizualnu avanturu. Naravno da je riječ o manipulaciji znatiželjom, ali njezino je poticanje, pa i razvoj elementaran u sveobuhvatnom području otkrića, te je, dakle, poticanje znatiželje kod gledatelja IRA slika pozitivno.
Primjeri  za određenu vrstu voajerizma postoje u multimedijalnim instalacijama, zapravo u postavama kada se gledateljima skriva video, a ostavlja samo rupica za gledanje. Međutim tu se znatiželja iscrpljuje upravo na suprotan način od one u gledanju IRA slike. Starinski način virenja kroz ključanicu ili kroz zavjese u kontrastu je prema video-projekciji ovisnoj o visokoj tehnologiji. Kod IRA slike, naprotiv, klasični se štafelaj istražuje alatima suvremene visoke tehnologije.
Važno je napomenuti da je proces razotkrivanja IRA slike interaktivan. Štafelajna slika je statična dok gledatelj mora poduzeti niz radnji da bi razotkrio tajnu najavljenu naslovom. Uzbuđenje objektivno nastupa činjenicom da tajna uopće postoji u V slici, ono raste procesom koji predstoji da se tajna razotkrije, a kulminira otkrićem nove Z slike. Samo razotkrivanje tajne je proces koji zahtjeva određeni napor gledatelja. Za ovu interakciju bitno je postavljanje prepreka, kojim se dolazi do punog učinka: užitka razotkrivanja i užitka otkrića. Bez prepreka nema užitka, a niti interakcije gledatelja sa slikom. Zato je potrebna Z slika.
Tako po prvi puta u povijesti modernog slikarstva možemo govoriti o novom slikarskom žanru. On je usporediv sa složenim strip-slikarijama Inka ili Maya, s južnoameričkim totemima, ali samo u razini prvotne zadivljenosti tajnom, traženjem načina da se ona razotkrije (dešifrira) te da se spozna u cjelosti. Za dešifriranje suvremene IRA slike i njezine spoznaje u cjelosti  služi visokotehnološki alat. Dosezanje te spoznaje skrivene između V i Z slike postaje užitak. Galerijska je publika na novi način motivirana na gledanje. Sama je uključena u djelo i njegovo razotkrivanje.
Apstraktni kaos V slike koji sam po sebi sustavom gledanja i izazivanjem asocijacija već na prvoj razini pruža užitak suvremenoj je publici željnoj adrenalina nedovoljan. Ona traži akciju i nalazi je u procesu razotkrivanja (viri u posebne naočale, gleda kroz specijalne kamere) te osjeća užitak otkrića. Zato je potrebna Z slika. Ona stvara novi žanr u slikarstvu, omogućava novi doživljaj u galerijama. Na originalan način preuzima i prerađuje dominantni sustav stvaranja uzbudljivih filmova, knjiga, predstava. A sve ostaje u razini visoke umjetnosti. I V slika i Z slika nose likovne i estetske vrijednosti. Iza prividnog kaosa dozirane apstrakcije Nada Žiljak skriva svoje budoare, vješte u crtežu, ljupke u držanju (kada je riječ o djevojkama) intrigantne u sadržaju. Štogod da je za ovu prigodu umjetnica posakrivala u IRA slikama ima za to svoje svjesne i podsvjesne razloge. Sklona motivima ljubavi, maski, i erotskim maštarijama otvorila je prostor za prikaz dva stanja istodobno.
"Mirno more, idila, a s olujom u duši", mogla bi se opisani umjetnica i njezin najnoviji ciklus radova rađen prema sustavu tajanstvenih slika.


 Branka Hlevnjak, listopada 2012.

 

 
Oyster Perpetual Rolex replica watches uk Deepsea's one-way rotating outer ring is finished with a black Cerachrom ceramic ring made of uk replica watches extremely hard and hard-to-corrosion ceramics that are not scratch-resistant and replica watches online will not fade even when exposed to UV light; molded numbers and scales with PVD physics Vapor deposition coating technology is a rolex replica uk plated with platinum to help divers set the dive time.